
استانبول – موزه هنرهای ترکی و اسلامی

موزه آثار ترکی و اسلامی اولین موزه ترکی است که توانسته آثار هنری ترکی و اسلامی را به طور کامل پوشش دهد. کارهای تاسیس این مکان در اواخر قرن نوزدهم آغاز شد و در سال 1913 تکمیل گردید. این موزه برای بازدید در ساختمان آشپزخانه «سوپ» واقع در مجموعه مسجد سلیمانیه افتتاح شد، که یکی از مهمترین آثار میمار سنان به شمار میرود. شما میتوانید با رزرو تور تهران استانبول از این مکان که به عنوان یکی از موزه های استانبول با نام ” Evkaf – İ iyslamiyet Müzesi ” ثبت شده است بازدید کنید.لازم به ذکر است پس از اعلام جمهوری، نام این مکان به “موزه آثار ترکی و اسلامی” تغییر یافت. در این مطلب شما را با موزه هنرهای ترکی استانبول به عنوان یکی از اساسیترین موزه های استانبول بیشتر آشنا خواهیم کرد

موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول
موزه هنرهای ترکی و اسلامی به عنوان یکی از موزه های استانبول در سال 1983 از ساختمان آشپزخانه سوپ به کاخ ابراهیم پاشا منتقل شد. کاخ ابراهیم پاشا، که یکی از مهمترین نمونههای معماری مدنی عثمانی قرن شانزدهم است، که تاریخچه آن به دوره روم برمیگردد.
کاخ ابراهیم پاشا، که بنا به ادعای تاریخ بزرگتر و باشکوهتر از کاخ Topkapı است، در بسیاری از عروسیها، اعیاد و جشنها، همچنین شورشها و آشوبها وجود داشته است و پس از مرگ این شخص در سال 1536، با همان نام ابراهیم پاشا شناخته شد. این مکان مهم که اکنون یکی از موزه های استانبول است توسط سایر وزیران بزرگ مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین به عنوان مکانی برای پادگان، کاخ سفارت، دفتر ثبت احوال، کارگاه خیاطی و زندان از آن بهرهگیری شده است.

این کاخ در چهار حیاط بزرگ داخلی قرار دارد. برخلاف بسیاری از ساختمانهای مدنی عثمانی که بیشتر آنها از چوب ساخته شده است؛ در این بنا از سنگ برای ساختوساز بهرهگیری شده است؛ بنابراین مقاومت لازم را داشته و توانسته تا زمان حال باقی بماند. البته این بنا بین سالهای 1966 – 1983 تعمیر و بازسازی شده و بدین شکل حیاتی دوباره در آن دمیده شده است؛ به طوری که اکنون آن افراد زیادی در میان انواع موزه های استانبول از ساختمان موزه آثار ترکی و اسلامی نیز دیدن میکنند. شایان ذکر است این بخش که امروزه به عنوان موزه مورد استفاده قرار می گیرد، سالن بزرگی برای اجرای مراسم کاخ بوده و توسط حیاط دوم به طور کامل احاطه شده است.

موزه آثار ترکی و اسلامی که یکی از موزه های استانبول است توسط هیئت داوران مسابقه موزه سال، توانسته جایزه شورای اروپا را در سال 1984 به دست بیاورد. توجه کنید جایزهای که شورای اروپا-یونسکو به این موزه اهدا نمود در واقع بر اساس مطالعات خود در زمینه ایجاد علاقه در کودکان برای دوست داشتن میراث فرهنگی انجام گرفت.

بخش های مختلف موزه هنر های ترکی استانبول
موزه آثار ترکی و اسلامی به عنوان یکی از موزه های استانبول، در زمره موزههای مهم جهان قرار دارد و میتوان گفت آثاری از تقریباً تمام دورهها و انواع هنرهای اسلامی با مجموعه بیش از چهل هزار اثر در آن قرار دارد. در ادامه به معرفی بخشهای مختلف این موزه خواهیم پرداخت.
- بخش فرش

در میان انواع موزه های استانبول، برای دیدن انواع آثار هنر فرش باید به کلکسیون فرش در موزه هنرهای ترکی و اسلامی مراجعه کنید. بخش فرش در این موزه غنیترین و کاملترین مجموعه هنر فرش در جهان را تشکیل میدهد. این بخش از اهمیت فوقالعاده بالایی برخوردار بوده و برای سالهای طولانی باعث شهرت این موزه به عنوان “موزه فرش” شده است. کلکسیون فرش در این موزه توانسته نه تنها در ترکیه بلکه در کل دنیا مقام اول را به خود اختصاص دهد. با ارزشترین فرشهای این موزه شامل مورد زیر میشود:
- فرشهای نادر سلجوقی
- فرشهای نماز و فرشهای شکل حیوانات متعلق به قرن پانزدهم
- فرشهایی که در قرنهای 15 تا 17 با الگوبرداری از هندسه یا کوفی نویسی در آناتولی تولید شد که با عنوان “فرش هولباین” نیز یاد میشود.

مجموعه فرشهای موزه آثار ترکی و اسلامی که با حضور فرشهای ایرانی و قفقازی و نمونههای معروف فرش اوشاک و کاخ غنیتر از قبل شد و میتوان آن را به عنوان مرجعی در نظر گرفت که افراد و محققان فعال در زمینه تحقیق درباره هنر فرش در جهان، باید از آن استفاده کنند.
- بخش آثار چوبی
مهمترین قسمتهای این کلکسیون نمونههای هنر چوب آناتولی قرن 9 – 10 است. علاوهبر قطعات منحصربهفرد باقی مانده از سلجوقیان آناتولی و مملکتها، موارد مهمی مانند مروارید، عاج، لاک پشت، آثار چوبی تزئین شده دوره عثمانی، نمونههای منحصربهفرد هنر منبت کاری، قسمتهای قرآن، نگهدارنده کتاب و کشوها در این کلکسیون وجود دارد.
- بخش هنر سنگ

موزه هنرهای ترکی و اسلامی یکی از موزه های استانبول است که انواع آثار سنگی را نیز در خود جای داده. این آثار سنگی متعلق به دورههای اموی، عباسی، مملوک، سلجوقی، عثمانی است که در برخی از آنها نقوش و در برخی دیگر شکل وجود دارند؛ اما همه آنها دارای نوشته بوده و در موزه آثار ترکی و اسلامی به صورت کلکسیون قرار دارند. سنگهای قبر با صحنه شکار، موجودات پری مانند ابوالهول، گریفون، اژدها، آثار سنگی دوره اولیه با نوشتههای کوفی و کتیبههایی که به روشهای مختلف نوشته شدهاند، نمونههای منحصربهفرد از هنر سنگی دوره سلجوقی است.
- بخش سرامیک و شیشه
شایان ذکر است که در موزه هنرهای ترکی و اسلامی که یکی از مهمترین موزه های استانبول است، مجموعهای تحت عنوان بخش سرامیک و شیشه وجود دارد. بیشتر اثار موجود در این مجموعه متشکل از آثار سرامیکی است که در کاوشهای انجام شده بین سالهای 1908 تا 14 بهدست آمده است. در این کلکسیون آثار سامرا، راکا، تل هالپ و کشان در رتبههای اول قرار دارند.

میتوان مراحل هنر سرامیک دوره اولیه-اسلامی را در کلکسیون موزه آثار ترکی و اسلامی مورد مشاهده قرار داد. موزاییک، محراب و نمونه کاشیهای دیواری متعلق به حکومتهای آناتولی و دورههای سلجوقی بوده و همچنین تزئینات گچی کاخ قبرس یکی دیگر از بخشهای مهم این کلکسیون به شمار میرود. کلکسیون شیشه با نمونههای هنری شیشه اسلامی متعلق به قرن 9 آغاز میشود و شامل شمعهای مملوک قرن پانزدهم و نمونههای آثار هنری شیشهای دوره عثمانی است.

- بخش مردمنگاری
یکی دیگر از کلکسیونها و بخشهای مهم در موزه های استانبول تحت عنوان بخش مردمنگاری شناخته میشود. بخشهای مردم نگاری در طی سالها جمع آوری شده که قابلیت نمایش انتقال موزه آثار ترکی و اسلامی به کاخ ابراهیم پاشا را امکانپذیر کرده است.
جوانترین قسمت موزه در این کلکسیون به نمایش گذاشته شده است که شامل ماشینهای بافندگی فرش-گلیم است که از مناطق مختلف آناتولی گردآوری شده است. همچنین در این نمایشگاه تکنیکهای نقاشی با پشم، نمونه های هنری بافندگی و تزئینات عمومی، لباسهای موجود در منطقه، وسایل خانه، هنرهای دستی، انواع آلات موسیقی، چادرهای عشایر در مکانهای ویژهای به نمایش گذاشته شده است.

در این مطلب بخشهای مختلف موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول را برای شما معرفی کردیم. اگر تا کنون به موزه های استانبول رفته و از آنها بازدید کردهاید میتوانید نظرات خود را درباره آنها با ما به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران