
برای سفر به چه کشورهایی ویزا لازم نیست؟!

فهرست مطالب
- اصلا ویزا چیست؟
- آیا برای ورود به هر کشوری ویزا لازم است؟
- چرا میگویند پاسپورت ایرانی اعتبار ندارد؟
- بدون گرفتن ویزا به کجاها میشه سفر کرد؟
- به چه کشورهایی میتوان بدون ویزا سفر کرد؟
- گرفتن ویزا از سفارت یا سرکنسولگری
- ویزای شینگن چیست؟
- صدور ویزا در کشور دوم
- نتیجهگیری: سفر بدون ویزا امکانپذیر است یا خیر؟!

هر کشوری برای ورود و خروج قواعد و قوانین خاص خودش را دارد که تمامی مسافران با دیگر ملیتها ملزم به رعایتش هستند. اما گاهی این قوانین بنا به قراردادها و روابطی که مابین برخی کشورها بسته میشود تا مدتی معین دچار تسهیلاتی میشود تا مردمانشان بتوانند راحتتر به کشورهای یکدیگر سفر کنند. از آنجایی که به قوانین ورود و خروج به کشورها بنا به قراردادهای بینالمللی در اصطلاح ویزا میگویند، به این قراردادهای دوستانه، در بیان عامیانه، توافقنامه لغو ویزا یا لغو روادید هم میگویند. سفر بدون ویزا یکی از راههای مسافرت به کشورهای خارجی است.
شاید شما هم بارها این صحنه را دیده باشید که وقتی از کنار یکی از سفارتهای اروپایی در کوچه پس کوچههای تهران میگذرید، کلی مرد و زن صف کشیدهاند و منتظر هستند تا به داخل سفارت راه یابند. هر کدام از آنها برای هدف خاصی قصد مسافرت به کشور اروپایی مورد نظرشان را دارند. البته این قضیه فقط محدود به قاره سبز نیست. سفر به کشورهای آمریکایی، آفریقایی، آسیایی و حتی برخی کشورهای همسایه نیز به ویزا نیاز دارد.
حال سؤال یا سؤالات اساسی و مهمی که ایجاد میشوند این است که، ما برای سفر به کدام کشورها ویزا لازم نداریم؟ آیا لازم نبودن ویزا برای ورود به یک کشور به معنای نبود محدودیت در مدت زمان اقامت ما در کشور مقصد نیز هست؟ اصلا ویزا چیست و چرا گاهی به آسانی صادر نمیشود؟ آیا واقعا داشتن گذرنامه ایرانی به دلیل شرایط سیاسی موجود، کار را برای ورود به برخی کشورها سختتر میکند؟
اصلا ویزا چیست؟

ویزا یک سند رسمی مبنی بر اجازه کشور مقصد به ورود، اقامت و حتی عبور فرد متقاضی است و توسط سفارت یا سرکنسولگری هر کشور پس از دریافت مدارک لازم و البته پرداخت مبلغ مورد نظر صادر میشود. این یعنی شما برای ورود به هر کشوری به هر شکلی نیازمند مجوز هستید که این مجوز با احراز هویت شما و گرفتن مبلغی پول صادر میشود که برای یکپارچه شدنش در جهان به آن ویزا میگویند.
اما آیا صرفا با طی کردن مراحل گفته شده ما میتوانیم به کشور مورد نظرمان سفر کنیم؟ متأسفانه خیر! برای اینکه ممکن است شما تمامی مراحل را به طور کامل هم انجام دهید اما ویزا برایتان صادر نشود! مشکلی اساسی که گاهی میتواند به دلیل سختگیری بیش از اندازه کشور مقصد شما و یا به دلیل سیاستهای آن کشور در آن برهه زمانی رخ دهد. مشکلی که گاهی، بسیاری از مردم را دچار مشکلاتی عدیده کرده و برنامه زندگیشان را به هم ریختهاست. اینجاست که متوجه ارزش قراردهایی که موجب لغو ویزا شده و یا کشورهایی که آن را کمی سادهتر میگیرند، میشویم! سفر بدون ویزا به برخی کشورها برای اقامت، تحصیل، کار یا حتی گردشگری یک موهبت است.
آیا برای ورود به هر کشوری ویزا لازم است؟

اگر بخواهیم کمی کلیتر نگاهی به کشورهای مقصد بیندازیم با سه دسته روبهرو هستیم:
- دسته اول؛ کشورهایی که برای ورود به آنها حتما نیازمند تهیه ویزا هستیم.
- دسته دوم؛ کشورهایی که برای ورود به آنها نیازمند تهیه ویزای فرودگاهی هستیم.
- و در نهایت دسته سوم؛ کشورهایی که برای ورود به آنها نیازمند تهیه هیچ گونه ویزایی نیستیم؛ که در این مقاله بیشتر درباره این دسته و سفر بدون ویزا صحبت خواهیمکرد.
توضیحات تکمیلی
همانطور که گفته شد تقریبا تکلیفمان با دسته اول مشخص است. باید برویم به سفارتخانه یا سرکنسولگری کشور مقصد مورد نظرمان و با دادن مدارک و وجه مربوطه منتظر شویم تا ببینیم ویزایمان کی صادر میشود! دسته سوم هم که موضوع اصلی این مقاله است و به تفصیل دربارهاش صحبت خواهیم کرد.
میماند دسته دوم یعنی همان کشورهایی که ویزا میخواهند اما لازم نیست آن ویزا را از سفارت یا سرکنسولگریشان در کشور خودمان بگیریم بلکه میتوانیم با اطمینان از اینکه قطعا ما را خواهند پذیرفت و دورمان نخواهند انداخت چون آنقدرها هم بد نیستیم! ویزا را از خود کشور مقصد و البته در فرودگاهشان بگیریم. به همین دلیل به آنها ویزای فرودگاهی میگویند. ویزایی که با پر کردن یک فرم و پرداخت هزینه لازم در لحظه صادر میشود! پس به نوعی این دسته را هم میتوان با کمی اغماض در لیست کشورهایی قرار داد که ویزا نمی خواهند اما اسما اینگونه نیست.
چرا میگویند پاسپورت ایرانی اعتبار ندارد؟

متأسفانه حقیقتی که وجود دارد این است که رتبه پاسپورت یا همان گذرنامه ما ایرانیان در میان تمامی کشورهای جهان و به استناد به پایگاه معتبر مؤسسه هنلی، رتبه 97 جهان را داراست که نمیتواند رتبه چندان جالبی باشد. بهویژه اگر به کشورهای بالای سرمان نگاهی بیندازیم و ببینیم برای مثال کشورهایی همچون چاد، اتیوپی، گابن، مالاوی و… که شاید حتی اسمشان برایتان ناآشنا باشد بالای سر ما ایستاده و پاسپورت باارزشتری نسبت به ما دارند. در واقع، مردمان آنجا امکان سفر بدون ویزا به کشورهای بیشتری دارند.
حال این رتبه و اعتبار! آنجایی برای ما مهم میشود که بدانیم این اعتبار رابطه مستقیم با توانایی سفر به دیگر کشورها، بدون داشتن ویزا دارد. یعنی هرچقدر رتبه کشوری در این لیست بالاتر باشد معنا و مفهومش این است که مردم آن کشور پاسپورت باارزشتری دارند و میتوانند بدون اخذ ویزا به کشورهای بیشتری سفر کنند. حال اما برسیم به سؤال اساسی و اصلی ما در این مقاله
بدون گرفتن ویزا به کجاها میشه سفر کرد؟

ما ایرانیها با پاسپورتمان میتوانیم سفر بدون ویزا به 41 کشور جهان داشته باشیم. یعنی 41 کشور هستند که ما نیازی به رفتن به سفارتخانه یا سرکنسولگریاش در ایران برای گرفتن ویزا نداریم و میتوانیم با خیال راحت به آنجا سفر کنیم. خوشحال شدید؟! بله رقم، رقم قابل توجهی است اما اگر نگاهی به لیست اسامی بیاندازید خواهید دید که چندان هم جای خوشحالی ندارد. چرا که بسیاری از کشورهای موجود در لیست را اگر جای دیگری می دیدید بعید میدانم می فهمیدید که با نام یک کشور مواجه شدهاید. برای مثال واقعا میدانستید که کشوری به نام مجمع الجزایر قُمُر وجود دارد که شما میتوانید بدون ویزا به آن سفر کنید؟! ساموآ یا تووالو چطور؟!
حتی قبل از دیدن پیشینه برخی کشورها میشد خوشحال بود که میتوانیم جاهای ناشناخته دنیا را کشف و به آنها سفر کنیم.( با توجه به اینکه تمام کشورهای شناخته شده را گشتهایم آن هم بدون ویزا! ) اما نمیدانم وقتی بدانید یکی از آن کشورها که از ما ویزا نمیخواهد، نامش جزایر سیشل است که سالها از بهترین کمینگاههای دزدان دریایی بوده یا دیگری بولیوی است که یکی از مهمترین جاذبههایش، جادهای موسوم به «جاده مرگ» است که خطرناکترین جاده دنیا به حساب میآید، باز هم نظرتان همان است و خوشحال هستید؟! دیگر بگذارید برایتان از گینه بیسائو یا موزامبیک نگویم! اصلا برخی از این کشورها رویشان میشود ویزا هم بگیرند؟!
این شما و این لیست کشورهایی که میتوانید رهسپارشان شوید:
به چه کشورهایی میتوان بدون ویزا سفر کرد؟

همانطور که گفتم ممکن است بسیاری از کشورهای موجود در لیست ” سفر بدون ویزا ” را نشناسید و این هیچ ربطی به اطلاعات اندک جغرافیایی شما ندارد! برای همین برای اینکه سختی کمتری بکشید و حداقل بدانید که کشورهای نام برده در کدام قاره قرار دارند، آنها را بنا به تفکیک قارهشان برایتان لیست کردهام.
لازم به ذکر است اعداد داخل پرانتز تعداد روزهایی است که شما میتوانید بدون ویزا در آنجا بمانید.
سفر بدون ویزا به کشورهای آسیایی

- مالزی( 14 روز)
- قطر
کشورهای واقع در قاره آسیا که تنها با گرفتن ویزای فرودگاهی (لحظهای) میتوان بهآنها سفر کرد:

- ماکائو
- سری لانکا (30 روز)
- نپال (90 روز)
- کامبوج (30 روز)
- مالدیو (30 روز)
- تیمور شرقی (30 روز)
- سوریه (90 روز)
- لبنان (30 روز)
سفر بدون ویزا به اقیانوسیه

- ایالت فدرال میکرونزی (30 روز)
- نیووی
- جزایر کوک
کشورهای واقع در قاره اقیانوسیه که تنها با گرفتن ویزای فرودگاهی (لحظهای) میتوان به آنها سفر کرد:

- پالائو (30 روز)
- ساموآ (60 روز)
- تووالو (30 روز)
سفر بدون ویزا به اروپا

- ارمنستان (90 روز)
- ترکیه (90 روز)
- گرجستان (45 روز)
- جمهوری آذربایجان (30 روز)
کشورهای واقع در قاره اروپا که تنها با گرفتن ویزای فرودگاهی (لحظهای) میتوان به آنها سفر کرد:
متأسفانه هیچ کشوری قبول نکرده!
سفر بدون ویزا به آمریکا

- دومینیکن (21 روز)
- هائیتی (90 روز)
- اکوادور (90 روز)
- ونزوئلا (15 روز)
کشورهای واقع در قاره آمریکا که میتوان تنها با گرفتن ویزای فرودگاهی (لحظهای) به آنها سفر کرد:

- بولیوی (30 روز)
سفر بدون ویزا به آفریقا

حقیقت تلخیه ولی متأسفانه هیچ کشور آفریقایی حاضر به پذیرش ما بدون ویزا نیست. کشورهای واقع در قاره آفریقا که میتوان تنها با گرفتن ویزای فرودگاهی (لحظهای) به آنها سفر کرد:
عوضش اینجا جبران کردن!
- جمهوری بنین
- مجمع الجزایر قُمُر
- موریتانی
- موزامبیک (30 روز)
- کیپورد
- جیبوتی
- کنیا (90 روز)
- گینه بیسائو (90 روز)
- روآندا
- سومالی
- تانزانیا (90 روز)
- توگو (7 روز)
- سیشل (90 روز)
- اوگاندا
- زیمباوه
- ماداگاسکار (90 روز)
به امید روزی که نام کشورهایی که نمیتوانیم بدون ویزا به آنها سفر کنیم را لیست کنیم نه آنها که میتوانیم.
گرفتن ویزا از سفارت یا سرکنسولگری

حال اگر شما بخواهید به کشوری سفر کنید که نامش در لیست بالا نیست و مجبور به گرفتن ویزا باشید؛ چه باید کنید و چه مدارکی باید ارائه دهید؟ در این شرایط دو نوع ویزا داریم؛ یکی ویزای ورود به یک کشور خاص و دیگری ویزای شینگن که برای ورود به کشورهای اتحادیه اروپاست.
در مورد اول، مهمترین نکته این است که سفارت را قانع کنید که سفرتان توریستی یا کاریاست و قطعا برمیگردید! که خب این امر در بعضی سفارتخانهها با نشان دادن بلیط رفتوبرگشت و در برخی دیگر با نشان دادن برگه رزرو هتل یا محل اقامتتان که میتواند دوست یا آشنایی باشد، به آسانی حل میشود. اما کار برای گرفتن ویزای شینگن بسیار سختتراست.
ویزای شینگن چیست؟

شینگن نام شهری کوچک در کشور لوکزامبورگ است که در آن طی معاهدهای داستان برداشتن مرزها میان برخی کشورهای اروپایی کلید خورد. داستانی که درنهایت تا به امروز به 26 کشور رسیده است. و این یعنی شما میتوانید با داشتن ویزای شینگن به این مجموعه کشورهای عضو و برخی کشورهای دیگر در همسایگی آنها بدون انجام کار خاص دیگری، سفر کنید. ویزای شینگن خود چند نوع مختلف دارد که براساس آن میتوانید تعداد ورود و خروج محدود و یا نامحدودی را به این مجموعه کشورهای عضو داشته باشید. مجموعهای که شامل اکثر کشورهای اروپایی میشود. پس اگر دنبال گشتوگذار در قاره اروپا هستید، بهتر است دنبال گرفتن ویزای شینگن باشید. کاری که البته کمی سخت به نظر میرسد.
اما اگر کشوری که میخواهید به آن سفر کنید، سفارتخانه یا سرکنسولگری در ایران نداشت چه باید بکنید:
صدور ویزا در کشور دوم

برخی کشورها هستند که بنا به روابط دیپلماتیک سفارت یا حتی سرکنسولگری در ایران ندارند و جزو ” سفر بدون ویزا ” برای ایران هم نیستند و اتفاقا شما میخواهید به همان کشورها سفر کنید. راهکارتان چیست؟
شما باید برای گرفتن ویزا از این کشورها به سفارت آن در کشوری دیگر که معمولا همسایه آن است مراجعه کنید. البته سفارتهای امارات، ترکیه و ارمنستان معمولا همراهی کرده و صدور ویزا را برایتان پیگیری میکنند. پس نیازی نیست که لزوما دنبال کشورهای همسایه مقصدتان بگردید.
در پایان حواستان به این نکته هم باشد که ممکن است شما برای سفر به کشور مقصد نیازمند ویزا نباشید اما مجبور شوید که برای رسیدن به آنجا از کشورهایی عبور کنید. شما برای حتی لحظهای ورود به این کشورها نیازمند ویزا هستید پس حتما قبل از سفر، مسیر پیش رو و کشورهایی که باید از آنها عبور کنید را هم درنظر بگیرید. راستی حواستان باشد این عبور، مسیرهای هوایی را شامل نمیشود و شما لازم نیست وقتی توقف پروازی در کشوری ندارید و فقط از فرازش عبور میکنید ویزایش را بگیرید! مگر اینکه خدای نکرده سقوط کنید که آن هم اگر زنده ماندید میشود از زیرش در رفت!
نتیجهگیری: سفر بدون ویزا امکانپذیر است یا خیر؟!

در این مقاله ابتدا توضیح دادیم که ویزا چیست و انواع آن کدام است. خیلی از افراد دوست دارند بدانند سفر بدون ویزا به چا کشورهایی ممکن است و دائما میپرسند که بدون ویزا کجا برویم؟ طبیعا پاسخ این سوال، به نام کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکایی گره نمیخورد. اما باز هم در این بین، هستند کشورهایی که بتوانیم سفر بدون ویزا به آنجا را تجربه کنیم.
همچنین، در این مقاله توضیح دادیم که چگونه ویزا بگیریم و همچنین، فرق ویزا و اقامت اساسا چیست. همه این موضوعات، از اهمیت بالایی برخوردارند و اگر برای مسافرتهای کاری، تحصیلی یا توریستی در حال برنامهریزی هستید حتما قبلش با این موضوعات آشنا شوید.
نظرات کاربران