12 تا از خوشمزه ترین غذاهای سنتی رشت که دهانتان را آب میاندازد!
فهرست مطالب
- 1.باقلاقاتق
- 2.میرزاقاسمی؛ ابداع خوشمزه قاسم خان والی
- 3.ترش تره؛ یکی از ترش مزهترین غذاهای سنتی رشت
- 4.ماهی فویج؛ ماهی بخارپز گیلانیها
- 5.فسنجان رشتی یا آغوز قاتق؛ یکی از باکلاسترین غذاهای سنتی رشت
- 6.اناربیج یا سبزی فسنجان
- 7.سیر قلیه؛ یکی از غذاهای سنتی رشت
- 8.کال کباب
- 9.غوره مسما؛ ترش و خوشمزه
- 10.پامادور قاتق
- چطور پامادرو قاتق درست کنیم؟
- 11. ترش واش خورش؛ یکی از خوشمزهترین غذاهای سنتی رشت
- 12.شیرین قاتق؛ وقتی مهمان خیلی عزیز است
- سخن پایانی درباره غذاهای سنتی رشت
در این مقاله از مجله گردشگری 12 تا از خوشمزه ترین غذاهای سنتی رشت را معرفی میکنیم؛ غذاهایی مثل شیرین قاتق، ترش واش قاتوق، اناربیج و چند چیز دیگر. آشپزی گیلانی و غذاهای سنتی رشت تاریخچهای دورودراز دارد. مثلا آیا میدانستید میرزاقاسمی ابداع قاسم خان والی، حاکم گیلان بود؟
الکساندر خودزکو، ایرانشناس لهستانی، در کتاب سرزمین گیلان درباره غذاهای سنتی رشت و گیلان اینطور نوشته است: مردم گیلان ماهی شور را بیشتر به عنوان چاشنی استفاده میکنند تا اینکه به عنوان یک رکن اساسی غذا خورده شود. در سراسر سرزمین ایران تنها گیلان است که گوشت گاو استفاده میشود. گوشت پرندگان مختلف همه جا فراوان است و مهارت آشپزهای این منطقه حتی در دربار تهران از شهرت زیادی برخوردار است. پس بیایید با بهترین غذاهای سنتی رشت آشنا شویم و برای سفر بعدیتان به رشت آماده باشیم.
فرصت رزرو بلیط هواپیما از سه کلیک را از دست ندید
1.باقلاقاتق
اگر فقط یکبار به رشت سفر کرده باشید این غذای خوشمزه را از نزدیک دیدهاید. باقلاقاتوق یا باقلاقاتق یا خورش باقلا یکی از غذاهای سنتی رشت است که در حتی اگر به رشت سفر نکرده باشید هم آوازهاش به گوشتان رسیده. باقلا قاتق همراه با برنج کته خورده میشود. معمولا هم روی سفرهای که باقلاقاتوق باشد شور کولی، اشپل، سیر تازه و سیر ترشی هم قرار دارد.
این خورش یکی از قدیمی ترین غذاهای سنتی رشت است که مواد اولیه آن باقلا رشتی یا پاچ باقلا، سیر، شوید، نمک، زردچوبه و تخممرغ است. اما این باقلا که در باقلاقاتوق از آن استفاده میشود محدود به گیلان نیست و چندین هزار سال قبل مصریان و رومیان از باقلا غذا طبخ میکردند. در ضمن آیا میدانستید که پاچ باقلا به معنی باقلای کوتاه و کوچک است چون پاچ در زبان گیلکی معنای کوچک و کوتاه قد میدهد. زیرا این نمونه از لوبیا در مقایسه با سایر گونهها دانههای کوتاهتری دارد.
گروهی معتقدند باقلا قاتق همان گل در چمن است در حالکه اینطور نیست. برای تهیه گل در چمن علاوهبر لوبیا از گوشت هم استفاده میشود و با باقلاقاتوق تفاوت اساسی دارد.
بهترین رستوران های رشت؛ از شکم الملوک تا کبابی حاج حسین!
طرز تهیه باقلا قاتق
بهتر است برای پختن باقلا قاتق از گمج استفاده کنید. اگر هم گمج ندارید یک قابلمه کوچک کفایت میکند. برای تهیه باقلاقاتوق ابتدا پوست باقلاها را میگیریم و خوب میشوریم. بعد در ماهیتابه با روغن تفت میدهیم. بعد از اینکه کمی رنگ باقلاها تغییر کرد سیر له شده را اضافه میکنیم. دلیل اینکه سیر را بعد از تفت مختصر باقلاها اضافه میکنیم این است که نمیخواهیم سیر بسوزد. سیر له شده به سرعت میسوزد و ممکن است روی طعم نهایی باقلا قاتق تاثیر بگذارد.
در مرحله بعدی وقتی سیر و باقلا کمی تفت خورد و تغییر رنگ داد نمک، فلفل، زردچوبه و شوید را هم اضافه میکنیم. 2 تا 3 دقیقه اجازه دهید مواد تفت بخورد و به خورد هم برود. بعد آب را اضافه میکنیم. آب باید به اندازهای باشد که فقط روی باقلاها را بپوشاند زیرا باقلاها به سرعت نرم میشود و اگر آب بیش از اندازه باشد ممکن است باقلاقاتق شما له شود و لوبیاها شکلشان را از دست بدهند. در قابلمه را بگذارید و با شعله متوسط اجازه دهید تا بجوشد. وقتی آب باقلاقاتق به اندازه کشیده شد تخم مرغ را هم اضافه کنید. پیشنهاد ما این است که تخم مرغ را هم نزنید تا شکل زیباتری داشته باشد. حالا باقلا قاتق شما آماده است. نوش جان.
2.میرزاقاسمی؛ ابداع خوشمزه قاسم خان والی
دومین مورد از فهرست غذاهای سنتی رشت میرزاقاسمی است. میرزاقاسمی هم مثل باقلا قاتق بین ایرانیان شناخته شده است اما شاید درباره تاریخچه آن خیلی چیزی ندانید. یا ندانید که چرا این خوراک خوشمزه میرزاقاسمی نام گرفت.
داستان از این قرار است که محمد قاسم خان والی وزیر مختار سابق ایران در روسیه، در دوره ناصرالدین شاه حاکم گیلان میشود. قاسم خان علاوهبر سیاست و حکومت به آشپزی هم علاقه زیادی داشت و به همین دلیل گاه و بیگاه چیزی میپخت. در نهایت در یکی از همین آزمایشهای قاسم خان خوراکی خوشمزه ابداع شد که به میرزاقاسمی شهرت یافت. البته شاید جالب باشد که بدانید او خودش این غذا را در رشت پخش کرد تا مرسوم شود و به عبارتی دیگر بازاریابی این غذا هم کار خود قاسم خان بود.
بیشتر گیلانیها میرزاقاسمی را که یکی از غذاهای سنتی رشت است با برنج میخورند اما بعضی هم با نان نوش جان میکنند. گیلانیها در کنار میرزاقاسمی و برنج از مخلفات خوشمزه مثل ماست و خیار، سیر ترشی و سیر هم میخورند.
طرز تهیه میرزا قاسمی
برای تهیه میرزاقاسمی اصیل گیلانی ابتدا باید بادمجانهای قلمی را خوب بشویید و روی آتش کبابی کنید. اگر به آتش دسترسی ندارید روی گاز خوراکپزی این کار را انجام دهید. شعلهپخشکن را روی شعله گاز قرار دهید و بادمجانها را روی آن بگذارید و مدام برگردانید تا همه طرف آن کبابی شود. روش دیگر هم استفاده از فر یا اوون توستر است. پوست بادمجانها را بگیرید و له کنید. برای راحتتر پوست کندن بادمجانها بهتر است آنها وقتی داغ است را در آب یخ قرار دهید.
سپس گوجه تازه را یا همراه با بادمجان کبابی کنید و یا خام پوست بگیرید و رنده کنید. ترکیب بادمجان له شده، گوجه رنده شده و سیر رنده شده را به ماهیتابه اضافه کنید و اجازه دهید به آرامی تفت بخورد. نمک، فلفل و زردچوبه را هم اضافه کنید. وقتی آب بادمجان و گوجه گرفته شد و حجم ان نسبتا کم شد مقدار کمی هم رب گوجه فرنگی اضافه کنید. البته اضافه کردن رب اختیاری است. بعد از چند دقیقه تخم مرغ را هم اضافه و کمی با مواد هم بزنید. حالا میرزاقاسمی شما آماده است.
رزرو هتل 5ستاره با سه کلیک خوبه
3.ترش تره؛ یکی از ترش مزهترین غذاهای سنتی رشت
سومین مورد از غذاهای سنتی رشت هم گیاهی است. ترش تره با باقلا قاتق و میرزاقاسمی متفاوت است و مزه ترشی دارد. معمولا با ماهی سرخ شده یا شور، اشپل و دیگر مخلفات همراه با برنج کته خورده میشود. این غذا به دلیل طعم ترش و عطر بینظیرش طرفداران زیادی دارد. اطلاعات زیادی از تاریخچه ترش تره در دست نیست اما میتوان گفت یکی از قدیمی ترین غذاهای سنتی رشت محسوب میشود. مواد اولیه ترش تره شامل سبزی ترش تره (سبزی ترش تره همان سبزی خورشتی است بدون شنبلیله و حجم بیشتر اسفناج)، سیر، برنج نیمدانه خیس خورده، تخم مرغ، روغن، آب نارنج و ادویه است.
راز تهیه ترش تره خوشمزه
برای طبخ ترش تره اول باید سبزیها را خوب شست و خرد کرد. بعد سیر را هم خرد میکنیم و به سبزی اضافه میکنیم. برنج خیس خورده را میکوبیم و لعاب آن را از تفاله جدا میکنیم. ابتدا سبزیها را همراه با سیر تفت میخورد و سپس اجازه میدهید تا با آب خود سبزی بپزد. نیازی نیست در این مرحله آب اضافه کنید چون سبزی تازه آب میاندازد. اما اگر آب تبخیر شد و هنوز سبزی خام بود کمی آب جوش اضافه کنید.
وقتی آب سبزی کشیده شد روغن اضافه میکنیم تا خوب تفت بخورد. بعد ادویهها و لعاب برنج را هم اضافه میکنیم و اجازه میدهیم با شعله ملایم حدود یک ربع ساعت جا بیفتد. بعد آب نارنج تازه یا آبخوره را اضافه میکنیم. از آبلیمو و رب نارنج هم میتوانید استفاده کنید. در نهایت تخممرغ را هم مثل طرز تهیه میرزاقاسمی اضافه و کمی هم میزنیم تا با مواد سبزی مخلوط شود.
4.ماهی فویج؛ ماهی بخارپز گیلانیها
یکی دیگر از غذاهای سنتی رشت ماهی فویج است. اسم عجیبی دارد اما به همان اندازه جالب و خوشمزه است. نام دیگر این غذا ماهی فبیج، ماهی گردبیج یا ماهی گرگه است. برای تهیه ماهی فبیج خوشمزه باید از ماهی سفید معروف گیلان، گلپر و ادویه استفاده میشود. بعضی از آشپزهای گیلانی این ماهی را به صورت شکمپر هم تهیه میکنند. اگر به ماهی شکمپر علاقه داشته باشید ماهی فویج با محتویات سبزی و ترشی و گردو میتواند گزینه جالبی باشد.
طرز تهیه ماهی فبیج
برای پختن ماهی فویج ابتدا باید ماهی را با دقت و خوب بشویید طوری که هیچ آلودگیای روی قسمت سر ماهی و آبششها باقی نماند. همچنین شکم ماهی باید خالی شود. در ضمن حتما ماهی را با آب سرد بشویید. بعد اگر ماهی اشپل داشت اشپل را هم داخل شکم ماهی قرار دهید. به بدن ماهی نمک، فلفل و گلپر بزنید و شکم ماهی را جفت کنید و یا بدوزید. سپس از قسمت شکم، ماهی را در گمج یا قابلمه قرار دهید. در گذشته برای اینکه ماهی نسوزد یا ته نگیرد از یک تکه سفال استفاده میکردند و ته گمج قرار میدادند اما حالا ظروف آشپزخانه نچسب کار آشپزی را راحتتر کرده است. این ماهی با بخار پخته میشود و به عبارتی دیگر کاملا بخارپز میشود، چیزی که در فر یا دستگاههای بخارپز امروز اتفاق میافتد.
5.فسنجان رشتی یا آغوز قاتق؛ یکی از باکلاسترین غذاهای سنتی رشت
اگر قرار باشد تنها یک غذا از غذاهای سنتی رشت را برای ناهار انتخاب کنیم فسنجان رشتی یا آغوز قاتق انتخاب خوبی است. آغوز همان گردو در زبان گیلکی است. این غذای خوشمزه شبیه فسنجان اصیل ایرانی است با این تفاوت که گیلکها برای طبخ آن به جای مرغ از گوشت مرغابی، غاز، مرغ محلی، اردک و خوتکا استفاده میکنند. همچنین گیلکها به فسنجان ترش و ملس علاقه بیشتری دارند تا فسنجان شیرین به همین دلیل ترشی غالب فسنجان رشتی از رب آلوچه ترش جنگلی است. در نهایت تفاوت دیگر فسنجان رشتی و نوع دیگر آن در رنگ خورش است. رنگ فسنجان رشتی به علت استفاده از رب انار ترش میتواند تیرهتر هم باشد.
در گذشته خیلی دور رسم بود برای خوشرنگتر شدن خورش یک تکه آهن را که زبان محلی «آسّون» نام داشت روی آتش میگذاشتند تا داغ و سرخ شود و بعد آن را داخل خورش میانداختند. به این کار آسّون داغ کردن میگفتند. بعدا متوجه شدند که از این طریق مقداری هم آهن وارد خورش میشود که هم آن را تیرهرنگتر میکرد و هم به سلامت غذا اضافه میکرد.
چطور فسنجان گیلانی پخته میشود؟
برای طبخ این غذای سنتی رشت و گیلان لازم است ابتدا مرغ را بپزید. اگر دوست دارید میتوانید از پرندگان دیگر هم استفاده کنید. سپس مرغ را جدا و سرخ کنید. آب مرغ را از صافی رد کند. آب مرغ را نگه دارید برای مراحل بعدی. سپس مغز گردوی آسیاب یا خمیر شده را با آب سرد ترکیب کنید تا یکدست شود. آب مرغ را هم به این مایع اضافه کنید و اجازه دهید کم بپزد. بعد رب آلوچه، رب گوجه، رب انار و ادویهها را اضافه کنید. شعله را کم کنید تا کمکم فسنجان رشتی جا بیفتد. هر یک ساعت یکبار هم به خورشت در حال جا افتادن چند تکه یخ اضافه کنید تا حسابی لعاب پس دهد. اگر دوست دارید خورش فسنجانتان ملس باشد چند عدد قیسی به آن اضافه کنید یا کمی شکر اضافه کنید.
6.اناربیج یا سبزی فسنجان
اناربیج شاید به اندازه فسنجان رشتی شناخته شده نباشد اما از نظر خوشمزگی چیزی از آن کم ندارد. بهترین اناربیج را در رستورانهایی مثل شکمالملوک، چلوشیش و گیجاواش رشت میتوانید پیدا کنید. اناربیج، انار آویج، سنگه خوروش یا سبزی فسنجان یکی از محبوب ترین غذاهای سنتی رشت است که دستور پخت آن شباهت زیادی به فسنجان دارد اما با این تفاوت که برای پخت آن از گوشت چرخکرده و سبزی مخصوص استفاده میشود. همچنین در اناربیج به جای مرغ و پرندگان، گوشت قلقلی میریزند. معمولا هم با دانههای انار ترش تازه تزیین میشود. این غذا از غذاهای سنتی رشت مزهای ترش دارد. برای تهیه اناربیج به سبزی خالواش، چوچاق، جعفری، نعناع و گشنیز، مغز گردو آسیاب شده، گوشت چرخ کرده، پیاز، رب انار، ادویه و روغن احتیاج داریم.
طرز تهیه اناربیج
ابتدا سبزی را خوب بشویید و خرد کنید. سپس تفت دهید تا تغییر رنگ دهد. بعد پیاز را نگینی خرد میکنیم و در قابلمه مناسب همراه روغن تفت میدهیم. بعد مغز گردو، رب انار و ادویهها را هم اضافه میکنیم. بعد از چند دقیقه چند لیوان آب به قابلمه اضافه میکنیم. بعد از یک ساعت سبزی سرخ شده را هم اضافه میکنیم. همزمان گوشت قلقلی را هم آماده کنید و چند دقیقه قبل از خاموش کردن شعله آنها را داخل خورشت بیندازید.
7.سیر قلیه؛ یکی از غذاهای سنتی رشت
سیر قلیه یکی از پرطرفدارترین غذاهای سنتی رشت است که از برگ سیر تازه تهیه میشود. مواد اولیه سیر قلیه علاوهبر برگ سیر تازه، اردک یا مرغ، تخم مرغ، آب نارنج یا آبغوره، لپه و ادویه است. استفاده از لپه اختیاری است زیرا بعضی از خانمهای گیلانی داخل سیر قلیه لپه نمیریزند. سیر قلیه با طعم ترش آن همراه با کته و مخلفاتی مثل ترب و سیر ترشی و سبزی خوردن برای ناهار و شام گزینه مناسبی است.
چطور سیر قلیه طبخ میشود؟
برای تهیه سیر قلیه رشتی ابتدا مرغ را تفتت میدهند. سپس همراه با آب، آبغوره یا آب نارنج و لپه خیس شده میپزند. اضافه کردن لپه اختیاری است. برگ سیر را هم تفت میدهند تا رنگش تیره شود. برای اضافه کردن تخم مرغ به خورشت دو راه وجود دارد. یا اینکه ابتدا برگ سیر را با تخم مرغ تفت داده شود و به خورشت اضافه شود یا اینکه برگ سیر ابتدا به خورشت اضافه و بعد از پخت کامل غذا، تخم مرغ در نهایت داخل خورشت زده شود تا بپزد.
8.کال کباب
کال کباب یک چاشنی گیلانی است اما برای گیله مردها یک وعده غذایی خوشمزه به حساب میآید. در کال کباب مثل میرزاقاسمی از بادمجان کبابی، انار ترش آسیاب شده یا آب انار، نعناع، چوچاق، سیر، مغز گردوی آسیاب شده، نمک، فلفل و گلپر استفاده میشود و طعم خاص و کمنظیری ساخته میشود.
کال کباب را در تمام رستوران های سنتی رشت میتوانید پیدا کنید. همچنین اگر گیاهخوار هستید این چاشنی خوشمزه از بین غذاهای سنتی رشت را با نان امتحان کنید، حتما عاشقش میشوید.
چطور کال کباب تهیه میشود؟
برای تهیه کال کباب ابتدا بادمجان را کبابی میکنند. بعد پوست آن را میگیرند و له میکنند. دانه انار ترش را هم آسیاب میکنند. بعد تمام مواد را با هم ترکیب میکنند و هم میزنند تا یکدست شود.
9.غوره مسما؛ ترش و خوشمزه
اگر از غذاهای سنتی رشت با طعم ترش و ملس خوشتان بیاید احتمالا غوره مسما را هم دوست خواهید داشت. غوره مسما همانطور که از اسم این غذا مشخص است با غوره تازه تهیه میشود. غوره میوه نارس و کال انگور است که در حیاط خانه بسیاری از گیلانیها وجود دارد. مسما هم به معنای غذایی است که با بادمجان و گوشت تهیه میشود و به همین سبب این غذا از غذاهای سنتی رشت غوره مسما نام گرفته است.
برای تهیه این غذای خوشمزه و خوش عطر از گوشت قرمز و یا گوشت مرغ استفاده میشود. همچنین از غوره هسته گرفته شده، پیاز خلالی سرخ شده، بادمجان، آبغوره، نمک، فلفل، زردچوبه در این غذا به کار میرود. برای خوردن غوره میتوانید به رستوران سنتی شورکولی گلسار و دیگر رستوران های سنتی رشت مراجعه کنید.
طرز تهیه غوره مسما
برای پختن غوره مسما باید مرغ را آبپز و بعد سرخ کنید. پیازها را خلالی نازک برش دهید و سرخ کنید. همین که پیازها طلایی شود کافیست. بعد غورهها را کمی با روغن تفت بدهید تا طلایی شود اما نباید له شود. سپس پیاز، غوره و مرغ را در یک ماهیتابه بریزید و کمی آب جوش اضافه کنید. وقتی آب خورش کشیده شد آماده است. بادمجان را هم ورقهای خرد و سرخ کنید و روی خورش برای تزیین قرار دهید.
10.پامادور قاتق
پامادور قاتق یا گوجه خورش یک غذای ساده و ارزان است که بیشتر خوراک خانوادههای کمبضاعت گیلانی بود. البته خیلی از کشاورزان هم برای وعده غیر ناهار پامادور قاتق را با برنج میل میکنند. منظور از غیر ناهار یک وعده غذایی بین صبحانه و ناهار است که کشاورزان گیلانی موقع کشاورزی به خصوص کشت و برداشت برنج در مزرعه میخورند. پامادور در زبان گیلکی برابر است با گوجه. این غذا از غذاهای سنتی گیلان را در مدت زمان کم و با هزینه کم میتوان تهیه کرد و به همین دلیل طرفدار زیادی دارد. پامادور قاتق هم با برنج خورده میشود هم نان. در کنار آن خیار تازه محلی، پیاز، ماست و سیر هم گذاشته میشود.
چطور پامادرو قاتق درست کنیم؟
برای تهیه پامادور قاتق اصیل رشتی باید گوجهها را خوب بشویید و پوست بگیرید. بعد گوجهها را رنده کنید. گوجه و سیر رنده یا له شده را در روغن تفت دهید. نمک، فلفل و زردچوبه اضافه کنید و اجازه دهید تا آب گوجه تبخیر شود. در نهایت تخم مرغ را هم اضافه کنید. به همین سادگی.
11. ترش واش خورش؛ یکی از خوشمزهترین غذاهای سنتی رشت
ترش واش خورش با ترش تره متفاوت است اما در عین حال شباهتهایی هم دارد. در این خورش رشتی، سبزی خالواش، گشنیز، چوچاق، برگ چغندر، نعناع، تره، سیر تازه و سبزی ترش واش نقش اصلی را بازی میکند. علاوه بر سبزیهای معطر، مرغ، رب آلوچه، آب نارنج و ادویه هم برای تهیه این خورش گیلانی به کار گرفته میشود. همچنین ترش واش خورش را با بادمجان و گوجه سرخ شده تزیین میکنند. شاید جالب باشد که بدانید سبزی ترش واش را با نام سبزی شبدر ترشک هم میشناسند که مزهای ترش دارد و به همین دلیل در این غذا از غذاهای سنتی رشت استفاده میشود. ترش واش قاتوق با برنج و مخلفات خوره میشود.
طرز تهیه ترش واش قاتوق
برای تهیه این خورش خوشمزه گیلانی کافیست مرغ را با ادویه و روغن تفت دهید. بعد سیر له شده را به ماهیتابه جداگانه اضافه کنید و همراه سبزی تفت دهید. مرغ را هم به سبزی اضافه کنید و رب آلوچه رقیق شده با آب را همراه با آب نارنج تازه به مخلوط اضافه کنید. قبل از سرو غذا بادمجان و گوجه سرخ شده را به خورش اضافه کنید تا با طعم خورش هماهنگ شود.
12.شیرین قاتق؛ وقتی مهمان خیلی عزیز است
اگر از طرفداران غذاهای شیرین هستید شیرین قاتق یا شیرین خورش یک انتخاب رشتی عالی است. این خورش را با نام پیاز قاتق هم میشناسند چون پیاز پایه اصلی این غذاست. علاوه بر آن مرغ، آلو سیاه، قیسی و کشمش هم در شیرین قاتق رشتی استفاده میشود. شیرین قاتق معمولا در رستوران های سنتی رشت طبخ نمیشود و جز غذاهای پردردسر رشتی است. شاید جالب باشد که بدانید شیرین قاتق و فسنجان رشتی معمولا از غذاهایی هستند که از ایام گذشته برای مراسمهای مذهبی مثل عزاداری تاسوعا و عاشورا پخته میشود و مهمانها بیشتر با این غذاها پذیرایی میشوند. خلاصه اگر یک گیلانی برای شما شیرین قاتق پخت بدانید که خیلی برای او عزیز هستید.
طرز تهیه شیرین قاتق
برای پخت شیرین قاتوق به مقدار زیادی پیاز احتیاج داریم، مثلا یک تا دو کیلو برای یک مهمانی 6 نفره که باید خلالی خرد شود. وقتی پیازها کاراملی شد مرغ پخته و سرخ شده، آلو، قیسی و کشمش تفت داده شده را به پیاز اضافه و کمی آب در حد یک استکان میافزاییم تا خورش به خوبی جا بیفتد. پیاز و قیسی طعم شیرین این غذا از غذاهای سنتی رشتی را ایجاد میکند.
سخن پایانی درباره غذاهای سنتی رشت
همانطور که در این مقاله از مجله سه کلیک دیدید غذاهای سنتی رشت محدود به باقلا قاتق و میرزاقاسمی نیست. در این مقاله سعی کردیم 12 تا از بهترین و خوشمزه ترین غذاهای سنتی رشت را معرفی کنیم تا اگر مهمان رشتیها بودید یا برای سفر به رشت رفتید بدانید که چه غذاهایی را امتحان کنید که بیشتر با ذائقه شما جور در میآید.
رزرو تور ارزان فقط با سه کلیک خوبه
نظرات کاربران