رشد چشمگیر توریست در سال 2021
فهرست مطالب
صنعت گردشگری امروزه به یکی از منابع پردرآمد و مهم در بین کشورهای پیشرفته بدل شده؛ اما بخاطر شیوع کرونا جهت این صنعت کمی عوض شد! پس با ما همراه باشید تا ببینیم بعد از واکسیناسیون و بهتر شدن شرایط، رشد توریست به چه صورت بوده است ؟ و سهم ایران در رشد چشمگیر توریست چقدر است؟
بررسی رشد وضعیت گردشگری و توریست در ایران
به نظر شما رشد توریست در ایران چشمگیر بوده است؟
بر طبق آمار رسمی سازمان جهانی گردشگری که حدوداً 2 سال پیش منتشر شد، ایران در زمینه جذب توریستهای خارجی به رشد 27.9 درصدی دست یافته است. بر اساس گزارشهای رسمی این سازمان، ایران از لحاظ رشد در جذب توریست خارجی در رده سوم جهان جای گرفته است.
تا سال 2018، چیزی در حدود 7.3 میلیون گردشگر خارجی به ایران وارد شدند که این عدد طی سالهای بعد افزایش یافته است. براساس آمار و ارقام منتشر شده توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران نیز این توسعه و پیشرفت قابل تصدیق است.
در بین مسافران و گردشگران خارجی، کشورهای عراق، جمهوری آذربایجان، افغانستان، ترکیه، پاکستان و ارمنستان به ترتیب بیشترین تعداد مسافر را به کشورمان داشتهاند. بر اساس آمارهای رسمی حدود 85 درصد از کل گردشگران خارجی به کشور عراق اختصاص دارد.
از تأثیر مسافران و گردشگران داخلی بر رونق این صنعت نمیتوان غافل شد. با فراهم شدن امکانات رفاهی مختلفی همچون بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی، تسهیل رزرو هتل، تهیه بلیط و… میتوان به رونق مسافرتهای داخلی در کشور کمک کرد.
رشد چشمگیر توریست در جهان
گزارشهای سازمان جهانی گردشگری بیان میکند که شمار گردشگران در سراسر دنیا پس از فروکش کردن و فاصله گرفتن از اوج پاندمی کرونا، پیشرفت قابل قبولی داشته است. براساس آمار رسمی، تا سال 2018 مقصد حدود 51 درصد از گردشگران، کشورهای اروپایی بوده و خاورمیانه تنها 4 درصد از کل جمعیت گردشگری را به خود اختصاص داده است. قاره آمریکا، آفریقا و کشورهای شرق آسیا نیز به ترتیب 15 درصد، 5 درصد و 25 درصد از جمعیت گردشگران را به خود اختصاص دادهاند.
در ادامه برخی از کشورهایی که نقش زیادی در جذب گردشگران و رشد چشمگیر توریست داشتهاند را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
درآمدزا ترین گردشگران از کدام کشورها هستند؟
کشور چین پیش از شروع پاندمی کرونا، مهمترین صادرکننده توریست در جهان به شمار میرفت. مسافران و توریستهای چینی در آن سالها به طور میانگین حدود 258 میلیارد دلار هزینه میکردند؛ درواقع توریستهای این کشور بیشترین هزینه را در مقاصد خود خرج میکنند و لقب ولخرجترین گردشگران جهان را یدک میکشند.
در این میان آمریکا نیز با رشد حدود 9 درصدی در سالهای اخیر، هزینه کرد توریستهای خود را در مقاصد خارجی به بیش از 135 میلیارد دلار رسانده است.
پس از چین و آمریکا، توریستهای آلمانی با بیش از 84 میلیارد دلار، انگلیسیها با بیش از 63 میلیارد دلار و فرانسویها نیز با بیش از 41 میلیارد دلار، به ترتیب درآمدزاترین گردشگران را در کشورهای خارجی داشته اند. در مجموع کشورهایی با اقتصاد پیشرفته یا نوظهور، در این زمینه میتوانند رشد خوبی را تجربه کنند. گردشگران اهل روسیه و برزیل نیز به ترتیب 5 و 7 میلیارد دلار برای کشورهای مقصد خود درآمدزایی داشتند. رشد این ارقام، نوید بخش رونق دوباره صنعت گردشگری، افزایش ارتباطات، رشد اقتصاد جهانی و… خواهد بود.
پردرآمدترین مناطق گردشگری
در فهرست پردرآمدترین کشورهای توریستی و گردشگری در جهان، آمریکا با بیش از 206 میلیارد دلار درآمد در جایگاه اول قرار دارد. پس از آن، کشورهای اسپانیا با 60 میلیارد دلار، تایلند با 50 میلیارد دلار، چین با 44 میلیارد دلار و فرانسه با 42 میلیارد دلار درآمد در رتبههای بعد قرار میگیرند.
کدام مناطق بیشترین میزان گردشگر را به خود جذب میکنند؟
قبل از اوج گیری پاندمی کرونا در جهان، قاره اروپا بیش از 51 درصد از جمعیت گردشگران جهان را به خود جذب کرده بود. مناطق آسیا پاسفیک و آمریکا نیز با جذب 24 و 16 درصد از کل جمعیت گردشگران جهان، در رتبههای بعدی قرار گرفته بودند. مناطق گردشگری آفریقا و خاورمیانه نیز در این میان به ترتیب 5 و 4 درصد از این جمعیت را به خود اختصاص دادند.
در زمینه کسب درآمد نیز، قاره اروپا بیش از 37 درصد از کل درآمد گردشگری جهان را به خود اختصاص داده است. مناطق آسیا پاسفیک با 30 درصد، آمریکا با 25 درصد، خاورمیانه با 5 درصد و در نهایت آفریقا با 3 درصد، در رتبههای بعدی از لحاظ کسب درآمد قرار میگیرند.
عوامل تاثیرگذار بر رشد توریست در ایران
همان طور که گفتیم، امروزه صنعت گردشگری به یکی از مهمترین و درآمدزاترین صنایع جهان بدل شده است. کشور ما ایران علی رغم جاذبههای گردشگری منحصر به فرد و شگفتانگیزی که دارد، نتوانسته از لحاظ جذب توریست و گردشگر، چندان موفق ظاهر شود.
در ادامه مؤلفههایی که میتوانند موجب پیشرفت صنعت گردشگری در ایران باشند را بررسی میکنیم.
آموزش گردشگری
یکی از شاخصههای مهمی که در رشد صنعت گردشگری تأثیر زیادی دارد، مسئله آموزش است. سطح اطلاعات و دانش مردم از جاذبهها و ظرفیتهای گردشگری کشورمان نشان میدهد که در این زمینه هنوز به اندازه کافی رشد نکردهایم. هنوز هم در بسیاری از مناطق این کشور جاذبههای گردشگری زیادی وجود دارد که مردم و مسئولین با آن آشنا نیستند.
از طرفی دیگر، آموزش نحوه صحیح برخورد با گردشگران و مسافران میتواند در جلب رضایت آنها و افزایش رونق گردشگری در این مناطق مؤثر باشد
پشتیبانی از بخش خصوصی فعال در زمینه گردشگری
بخش خصوصی در صورت تأمین شدن زیرساختهای لازم میتواند تأثیر زیادی در رونق صنعت گردشگری و توریست داشته باشد. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که در مسائل توریست و گردشگری تصمیم گیرنده است، وظیفه دارد تا حد امکان این زیرساختها را تأمین کند. برای مثال جهت تشویق سرمایهگذاران در زمینه رونق گردشگری، باید آموزشهای کافی و اطلاعات لازم در اختیار آنها قرار بگیرد.
حمایتهای مالی و اجتماعی از این بخش نیز میتواند موجب دلگرمی و ایجاد انگیزه برای آنها شود. به خصوص در پاندمی کرونا که ضررهای زیادی متوجه بخش خصوصی بود، حمایتهای مالی و اجتماعی دولت میتواند تا حد زیادی جبران کننده این خسارات باشد.
توسعه و گسترش امکانات زیربنایی و ضروری برای صنعت گردشگری
امکانات و تسهیلات مورد نیاز برای رونق گردشگری در کشور را نمیتوان صرفاً به ساخت هتلهای خوب یا پذیرایی مناسب محدود کرد. در مسئله ایجاد زیربنا برای رونق صنعت گردشگری، میتوان به موارد عمیقتری همچون ساخت جاده، تأمین آب و برق، امکانات ارتباطی مناسب، فرودگاه، مسائل بیمه و درمان، امکانات رفاهی و سرگرمی و… اشاره کرد.
تجربه ثابت کرده است مناطقی که از امکانات درمانی، بهداشتی و حمایتی کافی برخوردار نیستند، در قیاس با مناطق پیشرفتهتر، مسافر و گردشگر کمتری جذب میکنند. برای مثال نبود یک درمانگاه خوب در منطقهای که جاذبههای گردشگری زیبایی دارد، میتواند مانع جذب گردشگران و مسافران شود. بنابراین نباید از ضرورت بسترسازی مناسب غافل شد.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی وضعیت صنعت گردشگری و رشد چشمگیر تورست در جهان پرداختیم و برخی از عوامل تأثیرگذار در این رابطه را معرفی کردیم.
گردشگری یکی از هیجانانگیزترین و بهترین صنایعی است که با کمک آن میتوان به درآمدزایی بالایی دست پیدا کرد. اگر ظرفیت جذب گردشگران در تمام مناطق شهری، روستایی و تاریخی کشورمان تأمین شود، میتوانیم از این طریق به موفقیتهای بزرگی دست پیدا کنیم. بسترسازی و تأمین امکانات رفاهی مختلف، لازمه پیشرفت در این مسیر است. همچنین اطلاع رسانی و آموزش کافی به مردم و مسئولین در این زمینه میتواند در راستای رسیدن به این هدف کمک کننده باشد.
نظرات کاربران