اصفهان
تاریخچه شهر اصفهان
قدمت تاریخی شهر اصفهان به اندازه قدمت ایران است بنای اصفهان را به طهمورث، سومین پادشاه از سلسله پیشدادیان نسبت دادهاند از مراجعه به منابع موجود تاریخی چنین بر میآید که کلمه اسپاران، بطلمیوس، سپاهان، پهلوی و اصفهان امروزی از اسامی این شهر بوده است. در عهد اشکانیان اصفهان مرکز و پایتخت یکی از ایالات وسیع در آن دوره بود بعد از اسلام اصفهان مانند دیگر شهرهای ایران تا اوایل قرن چهارم تحت سلطه اعراب بود و پس از بازگشت سپاه مغول شهر اصفهان مجددا رونق یافت ورود اسلام و گسترش آن و تاثیر عمیق فرهنگ اسلامی در زیر بنای ساخت شهر اصفهان و وجود هنرمندان ایرانی باعث گردید تا یکی از زیباترین شهرهای مذهبی جهان گردد.
جغرافیای شهر اصفهان
اصفهان در قلب ایران واقع شده و از نظر موقعیت جغرافیایی در 51 درجه و 29 دقیق طول شرقی و 32 درجه و 38 دقیقه عرض شمالی در جلگه سبز زاینده رود و دامنه کوههای زاگرس واقع شده است. این شهر در فاصله 435 کیلومتری جنوب تهران واقع شده است ارتفاع سطح شهر از سطح عمومی دریاها حدود 1570 میباشد و در قسمت شمالی و شرقی به کویر محدود میگردد و در قسمت غربی و جنوبی نیز به نواحی کوهستانی منتهی میشود و بر روی دشتی به نسبت هموار با شیبی در حدود 2 درصد و به طرف شمال شرقی بنا گردیده است. اصفهان در طی سدههای گذشته به سبب آب فراوان و آلودگی کمتر در سمت جنوب غربی توسعه بیشتری یافت.
آب وهوای شهر اصفهان
آب و هوای شهر اصفهان به طور کلی معتدل و خشک است و مقدار بارش باران و برف در آنجا متوسط است و حداکثر درجه حرارت در تابستان 39 درجه سانتی گراد است که تابستان هایی گرم و خشک را میسازد و در زمستان حداکثر تا منفی 18 درجه میرسد. شرایط اقلیمی که در شهر اصفهان اتفاق افتاده این شهر را از اقلیم خشک به فرا خشک تبدیل نموده است. خاک و هوای اصفهان مناسب کاشت درخت زیتون میباشد.
بافت شهر اصفهان
به طور کلی بافت شهر اصفهان به 2 دسته تقسیم بندی میشود:
- بافت جدید شهر اصفهان که در شمال و جنوب و شرق و غرب اصفهان پراکنده است که بافتی نوساز و متراکم است.
- بافت تاریخی و فرسوده که بخش مرکزی شهر را تشکیل میدهد که مناطق مسکونی فرسوده و کارگاه ها و فضاهای متروکه و مخروبه را تشکیل میدهد.
زبان و گویش شهر اصفهان
لهجه اصفهانی از لهجه های مرکزی ایران میباشد میتوان گفت که لهجه اصفهانی گونه ایی محاورهای از پهلوی بوده که در اصفهان به آن سخن میگفتند. از ویژگی های لهجه اصفهانی اضاف کردن حرف سین به آخر واژگان است که بجای کلمه است گذارده میشود. البته در اصفهان زبانهای عبری، ارمنی، گویش های لری و بختیاری نیز رواج دارد شماری از اصفهانی ها نیز به زبان کنینانی که آمیخته ایی از زبان فارسی پیشین و امروزی است سخن می گویند.
مذهب در شهر اصفهان
بر اساس آمار یک درصد از جمعیت شهر اصفهان اقلیتهای مذهبی هستند و آمار نشان میدهد که ارامنه اصفهان بیشترین جمعیت اقلیتهای دینی را به خود اختصاص داده است. فقط در شهر اصفهان 13 کلیسا وجود دارد به علاوه 21 کنیسه برای کلیمیان و بیش از 6 آتشکده برای زرتشتیان. ولی در نهایت دین غالب بر شهر اصفهان همان اسلام محمدی است که با شاخههای تشیع و بعضا تسنن در این شهر حرف اول را می زند.
اطلاعات ضروری شهر اصفهان
کد شهر 0311 شماره پلیس 110 شماره آتشنشانی 2674444
فرهنگ و آداب و رسوم شهر اصفهان
فرهنگ بومی شهر اصفهان نشان دهنده خلاقیت و ذوق هنری این شهر بوده است آداب و رسوم مردم اصفهان نیز مانند دیگر مناطق ایران خاص و متنوع است از جمله آداب رایج در این شهر میتوان به مراسم های گلاب گیری، شب اسفند، آتش افروزی، جل جلانی، چله بزرگ، چله کوچک، چهارشنبه سوری و عید نوروز اشاره نمود. که با آداب و مراسمات خاصی برگزار میشود. مردم اصفهان مردمانی دقیق ، حسابگر و سخت کوش و پایبند به اصول هستند آنقدر که اگر توجه کرده باشید شما در اصفهان اثری از شلختگی و به هم ریختگی نمی بینید.همچنین ذهنی منطقی و قوی و دور اندیش دارند که اگر در آثار کهن تاریخی آنها ریز شویم این خصوصیات را در آثار باستانی آنان نیز میبینیم. مردم اصفهان از نظر اعتقادی بسیار معتقد و پایبند هستند و در برگزاری آیین های دینی اهتمام میورزند. مردم اصفهان در زمینه علم و هنر زبانزد هستند و هنر و فرهنگ بخش همیشه زنده در این شهر است علاوه بر صنایع متنوع دستی این شهر دارای مکتب موسیقی اصیل است که منحصر به این شهر میباشد.
اقتصاد در شهر اصفهان
اقتصاد سنتی اصفهان بر پایه صنایع دستی چون قالیبافی، ابریشم بافی، قلمزنی، منبت کاری، زری بافی، خاتم کاری، ملیله دوزی، مینیاتور، سفالگری، میناکاری، فلزکاری، فرش، فیروزه کوبی، نقره سازی، کاشی سازی، قلمکاری، و پولک دوزی است که امروزه رونق خوبی در صنعت جهان گردی و گردشگری که خود یکی از پایههای اقتصادی این شهر است دارد. شهر اصفهان از لحاظ صنعت نیز پیشرفت قابل ملاحظه ایی در زمینههای فولاد و آهن و دیگر صنایع معدن و صنعت دارد.
سبک زندگی در شهر اصفهان
شیوه زندگی در میان مردمان اصفهان کمی فرد گرایانه است و مبتنی بر اصول عقل گرایی و محاسبه گرایی است در اصفهان مردم تمایلشان بیشتر به ملاحظه گری فردی و اجتماعی است و به همین دلی است که کمتر به فضای مجازی نیز اعتماد میکنند مردم اصفهان برای زندگی خود چهار چوبهایی دارند که هرگز از آنها عبور نمیکنند و همین امر آنها را بسیار منضبط و مسئول کرده است. در کل سبک زندگی مردمان اصفهان بیشتر سنتی مذهبی است و بر اعتقادات خود پافشاری میکنند.
هزینه های زندگی در اصفهان
زندگی واجاره خانه در اصفهان هزینه زیادی در بر ندارد مخصوصا برای کسانی که دارای موقعیت شغلی و کسب و کار مناسب در اصفهان هستند. برخی از افراد به این شهر مهاجرت میکنند تا در کارخانه های بزرگی چون صنایع فولاد و پتروشیمی و نساجی و…. مشغول به کار شوند. اگر به صنایع دستی علاقه مندید و در این زمینه توانایی دارید می توانید در بیش از 160 نمونه صنایع دستی در این استان فعالیت نمایید استان اصفهان بسیار وسیع و بزرگ است و هزینههای زندگی در آن متفاوت است و بستگی به موقعیت مکانی آن که در کدام منطقه باشید دارد. هر چقدر از مرکز شهر اصفهان دورتر باشید هزینههای زندگی و اجاره مسکن در آنجا کمتر خواهد بود.
حمل و نقل در اصفهان
به منظور جابجایی در سطح شهر میتوانید از وسایل زیر استفاده نمایید :
- مترو مترو یکی از محبوبترین وسیله نقلیه در اصفهان محسوب میگردد. متروی اصفهان دارای 5 خط است که درسراسر اصفهان دارای ایستگاه است و جابجایی را در این شهر سهل و ممکن ساخته است. و علاوه بر پوشش دادن مسیرهای درون شهری خطوط برون شهری در بین شههای اطراف نیز پوشش داده است.
- اتوبوس در حال حاضر استان اصفهان با بیش از 1600 دستگاه اتوبوس کل مسیرهای جابجایی این استان را پوشش داده است و تمام اتوبوس های استان اصفهان مجهز به سیستم پرداخت الکترونیک میباشند.
- بی آر تی اتوبوس های تندرو یا همان بی آر تی یکی از بهترین راههای ارتباطی و جابجایی در سطح شهر اصفهان محسوب می شود خط حرکت مخصوص و کیفیت بالا و سرعت مناسب از خصوصیات این وسیله است که جابجایی گردشگران و شهروندان را بسیار آسان نموده است. شهر اصفهان در سال 1390 با حدود 40 دستگاه اتوبوس شروع به فعالیت نمود و اکنون دارای 6 خط جابجایی است.
- تاکسی تاریخچه تاکسی در اصفهان به سال 1319 بر می گردد و در حال حاضر سیستم تاکسی رانی در این شهر بسیار گسترده و در خدمت شهروندان و گردشگران است. و اغلب مجهز به سامانه هوشمند است که بوسیله کارت های بانکی یا اصفهان کارت یا کارت الکترونیکی است.
امنیت در شهر اصفهان
استان اصفهان از نظر امنیت در شرایط مطلوبی قرار دارد از آنجا که اصفهان مهد صنعت گردشگری و توریست پذیری است لذا وجود امنیت در این شهر بسیار حایذ اهمیت است از این رو پلیس و نیروی انتظامی تمام تدابیر لازم جهت برقراری امنیت در این شهر نموده اند. در گزارشی که از توریستها گردشگران که به این شهر سفر کرده اند گرفته شده است حدود 80 درصد از آنان از امنیت این شهر رضایت کامل داشته اند. و اذعان داشتند که دوباره به این شهر سفر خواهند کرد.
بیمارستان های شهر اصفهان
اصفهان به لحاظ مراکز بهداشتی ودرمانی در سطح بسیار بالایی قرار دارد و بهترین پزشکان و متخصصان مجرب را در خود جای داده است و با بهترین استاندارد های پزشکی خدمات بی نظیری را در اختیار شهروندان و گردشگران قرار می دهد اصفهان بیش از 156 مرکز درمانی خصوص و یا دولتی دارد که برخی از این مراکز درمانی به شرح زیر میباشد.
بیمارستان الزهرا بلوار صفه تلفن 36202020 بیمارستان امام کاظم خیابان کاوه تلفن 33457670 بیمارستان امیرالمومنین خیابان احمد آباد تلفن 32291318 بیمارستان امین خیابان ابن سینا تلفن 34455051 بیمارستان خورشید خیابان استانداری تلفن 32222127 بیمارستان کاشانی خیابان کاشانی تلفن 32330091
مساجد شهر اصفهان
اگر در محله های قدیمی اصفهان قدم بزنید در هر کوچه برزن شاهد مسجدی با سبک وسیاق تاریخی خواهید بود که که گاه عمرشان به قرون اولیه اسلام بر می گردد اما بیشتر این مساجد به دوره صفویه بر می گردند برای هر گردشگری شیرین است که نمازش را در مسجدی بخواند که میداند از قرن ها پیش در آن نماز می خواندند. برخی از این مساجد را به اختصار در زیر بیان خواهیم نمود.
مسجد جامع عتیق
این مسجد که در حدود 12 قرن پیش ساخته شده است و معماری بی نظیر تاریخی آن به ثبت جهانی رسید در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت و در میدان قیام واقع شده است.
مسجد شیخ لطف الله
این مسجد با کاشی کاری ها ومعماری های زیبایش در قرن 11 ساخته شده است و در میدان نقش جهان در ضلع شرقی آن قرار دارد.
مسجد حکیم اصفهان
این بنا در محله قدیمی اصفهان معروف به باب الدشت در انتهای بازار رنگرزان واقع شده است و در سال 1067 هجری قمری شروع به ساخت شد.
مسجد سید اصفهان
این مسجد در محله بیدآباد و جنب بازارچه بیدآباد واقع شده است و از مشهور ترین مساجد اصفهان از قرن سیزدهم هجری است.
مسجد علیقلی آقا اصفهان
این مسجد که در محله بیدآباد واقع شده است این مسجد در 1112هجری قمری ساخته شد. و دارای ایوان وشبستان بسیار زیبا با کاشی کاری های زیباست.
از دیگر مساجد استان اصفهان می توان به مساجد زیر اشاره نمود.
- مسجد خلوت نشین
- مسجد ایلجی
- مسجد آقا نور اصفهان
- مسجد اشترجان اصفهان
- مسجد سرو شفاداران
- مسجد گار اصفهان
- مسجد باغ حاجی
اماکن دیدنی شهر اصفهان
جاهای دیدنی استان اصفهان در هر فصلی دیدنی است اما در فصل تابستان با سر سبزی خاصی همراه است که جاذبه های این شهر را دوچندان می نماید. اگر قصد سفر به شهر اصفهان را دارید ما به شما خرید بلیط از طریق سایت 3 کلیک را پیشنهاد می کنیم که با خرید از این سایت می توانید سفری راحت را تجربه نمایید.
- محله جلفا
- پارک جنگلی ناژوان
- آکواریوم اصفهان
- باغ پرندگان
- کوه صفه
- ورزنه
- چادگان
- کلیسا و موزه وانک
- سیتی سنتر اصفهان
- سی وسه پل اصفهان
- پل خواجو
- کاخ چهل ستون
- کاخ هشت بهشت اصفهان
- منار جنبان اصفهان
- عال قاپو
- آبشار کرد علیا
- خانه مشروطه شهر اصفهان
- چهل ستون
- مدرسه چهار باغ
- باغ گلها
- میدان نقش جهان
- منار ساربان
- مناره چهل دختران
- مدرسه چهار باغ
- مدرسه کاسه گران
- آتشکده آتشگاه
- انگورستان ملک
- برج کبوتر مرداویج
- مدرسه ملا عبداله
- مدرسه امامی
- خانه کدخدایی
- خانه دهدشتی ها
- خانه قزوینی ها
- خانه تاریخی کشیش
- سرای بدیع
- حمام شاه علی
- حمام جارچی اصفهان
- حمام رهان
و بسیاری از مراکز و ابنیه های تاریخی دیگر که در اینجا به توضیحی خلاصه درباره برخی از آنها خواهیم پرداخت
پل خواجو که در سال 1310 ثبت ملی شد، یکی از باشکوهترین ابنیه تاریخی است که در زمان شاه عباس دوم بر روی زاینده رود بنا شد. و در آن زمان با طرحی قرینه نقش سد را ایفا میکرده که اکنون از مفاخر آثار باستانی محسوب میشود.
سی و سه پل این پل در زمان حکومت شاه عباس و توسط "اله وردی خان" ساخته شده است تا نمادی ابدی برای اصفهان باشد این پل با 33 دهانه و 295 متر طول و 14 متر عرض بر روی زاینده رود ساخته شده است و در سال 1310 ثبت ملی شد.
کاخ چهل ستون، این کاخ نیز در سال 1310 به ثبت ملی رسید ای بنا در زمان شاه عباس اول بنا و در زمان شاه عباس دوم تکمیل شدکاشی کاری ها وآینه کاری های این سازه بسیار بی نظیر است.
منار جنبان، این بنا را می توان از عجایب جاهای دیدنی اصفهان عنوان کرد که به شکل ساده ایی ساخته شده ولی از ویژگی خاص آن این است که در جای خود به شکل عجیبی تکان می خورد.
کاخ عالی قاپو، بنایی 6 طبقه است که همزمان با مسجد لطف اله ساخته شده و بسیار زیبا و موجب فخر تمدن ایرانیان می باشد.
میدان نقش جهان، همان نقطه ای از اصفهان است که مجموعه ایی از روایت های تاریخی را ذهن خود ثبت میکند. فصل پاییز این میدان جلوه ایی زیبا به خود می گیرد.
این میدان توسط تیموریان در وسط شهر ساخته شد و در ایام حکمرانی شاه عباس اول گسترش یافت و رفته رفته به عظمت خاصی رسید که هم اکنون جز ابنیه های تاریخی بسیار زیبای ایران محسوب میگردد.
مدرسه چهار باغ، که نام خود را از چهار ایوانش می گیرد،یکی از حیرت انگیز ترین جاهای دیدنی اصفهان می باشد که گردشگران بسیاری در خصوص آن صحبت کرده اند این بنا به مدرسه مادر شاه عباسی نیز معروف است و آخرین بنایی است که در عصر حکومت صفویه ساخته شد چهار باغ یکی از مدارس ویژه علوم دینی بوده و پس از پیروزی انقلاب نام مدرسه چهار باغ و کتابخانه عمومی امام جعفر صادق بر آن نهاده شد.
عمارت هشت بهشت، که بنایی گسترده و وسیعی دارد که با دستور شاه اسماعیل بنا شد در میانه باغ کوشکی زیبا و اشرافی ساخته شده که چشم انداز رویایی دارد عمارت هشت بهشت در سال 1313 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مراکز خرید شهر اصفهان
در شهر اصفهان علاوه بر مراکز دیدنی، دارای مراکز خرید و تجاری بسیاری است که در نوع خود بسیار چشم نواز و بی نظیرند. و شما میتوانید ساعتهای زیادی را در این بازار ها قدم بزنید بدون اینکه احساس خستگی نمایید چرا که بخش اعظمی از این بازار ها دارای بافت های سنتی و معماری های تاریخی و زیبا هستند و شما طی خرید از این مراکز در واقع از ابنیه های تاریخی نیز دیدن کرده ایید.
مرکز خرید سیتی سنتر
که در اتوبان شهید دستجردی واقع شده است. و یک مجتمع تجاری تفریحی است که دارای 7 طبقه است و مجموعه کاملی از فروشگاه ها وسالن ورزشی و سینما و شهربازی و غیره می باشد.
بازار گل و گیاه اصفهان
این بازار به بازار همدانیان نیز معروف است و دربزرگراه جی واقع شده است که تمام گونه های گل و گیاه در این بازارچه موجود است.
بازار اصفهان
یکی از قدیمی ترین و بزرگترین بازارهای ایران است که با معماری خاص خود جز بازارهای تاریخی نیز محسوب می شود و درمیدان امام قرار دارد و دارای شکوه و زیبایی خاصی است.
بازار بزرگ اصفهان
که در خیابان عبد الرزاق قرار دارد و از قدیمی ترین بازار های شهر اصفهان به شمار می آید که اجناسی چون کیف و کفش و لباس و غیره در آن موجود است.
بازار بزرگ قیصریه اصفهان
این بازار که در خیابان حکیم اصفهان واقع شده است معروف به بازار سلطانی است که میدان نقش جهان را به میدان کهنه وصل می کند.
مرکز خرید جلفا
این بازار در خیابان خاقانی قرار دارد و بهترین برند های روز دنیا را در این بازار یافت می کنید.
و از دیگر بازارهای استان اصفهان می توان به بازار موبایل اصفهان، مجتمع پارک، مجتمع سیتی سنتر، بازار ماهی خلیج فارس، مجتمع تجاری مارتین، مجتمع تجاری کوثر، بازار نقش جهان، ارگ جهان نما، بازار سپاهان، بازار بزرگ حکیم، مجتمع تجاری نوژوان، بازار هنر اصفهان، و بسیاری دیگر از بازارها و بازارچه های سنتی و مدرن دیگر اشاره نمود.
رستوران های استان اصفهان
استان اصفهان به دلیل وسعت و جمعیت خود و به دلیل اینکه یکی از مقاصد مهم گردشگری و توریستی محسوب می شود در زمینه رستوران و هتل های اقامتی اهتمام ورزیده است و توانسته سلیقه های تمام مسافران و حتی شهروندان خود را تعمیم دهد. ما در اینجا قصد داریم که با معرفی برخی از رستوران های شهر اصفهان آگاهی شما را درباره رستوران های اصفهان افزابش دهیم.
رستوران نقش جهان
یکی از رستوران های محبوب و عالی در حوالی نقش جهان است و فضایی آرام و دنج را برای مهمانان خود ترتیب داده است و منو های غذایی این رستوران بسیار متنوع و جذاب است. آدرس، میدان نقش جهان جنب مسجد لطف الله
رستوران ترنج اصفهان
در لیست بهترین رستوران های شهر اصفهان ، نام رستوران ترنج به شایستگی می درخشد و در محیطی سنتی قدمت آن به دوران قاجاریه بر می گردد. آدرس، خیابان خاقانی خانه هوانس
رستوران خوان گستر
اگر به دنبال رستورانی شیک با انواع غذاهای دلچسب می باشید این رستوران را به شما پیشنهاد میکنیم. آدرس، بزرگراه دستجردی سیتی سنتر
رستوران شهرزاد
یکی از قدیمی ترین و بهترین و پر آوازه ترین رستوران های استان اصفهان رستوران شهرزاد است که که در موقعیت خوبی در چهار باغ عباسی واقع قرار دارد عطر و طعم غذاهای این رستوران بسیار بی نظیر است. آدرس،چهار باغ عباسی خیابان عباس آباد
از دیگر رستوران های این شهر را میتوان به رستوران های بریانی اعظم و هرمس و شب نشین و باستانی و آراک و جارچی باشی و فست فود آرابو و رستوران هوگو و حاج میرزا و رستوران قصر مشی و دیگر رستوران های از این دست اشاره نمود.
غذا های سنتی شهر اصفهان
اصفهان علاوه بر جاذبه هایی دیدنی مهد غذا های بسیار لذیذ است که نمی توان در سفر به آنجا از آنها گذشت. گوشت در غذاهای اصفهان حرف اول را میزند. بخشی از غذاهای سنتی و زبانزد این شهر از این جملهاند:
- بریانی
- حلیم بادمجان
- کباب مشتی یا کباب زردک
- خورشت ماست اصفهانی
- اشکنه
- شله بریان با زیره
- یخمه ترش
- آش شله قلمکار
- آش اوماج
- کله جوش
- یخنی لوبیا
- کوکو قندی
- آش سماق
- ماش قمری
- قیمه ریزه نخودچی
- به پلو اصفهانی
- اوماچ چغندر
- نخود آب